Enable Javascript


Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Artikelindex

Nikon Capature NX 2 en NEF-bestanden
Zie ook mijn Capture NX 2 workshop voor het optimaliseren van je foto's

De voorgangers van NX 2 waren nogal traag, maar inmiddels is het een topper met ongekende mogelijkheden (met dank aan Nik Software, Inc.). De bediening is even wennen maar eigenlijk best wel logisch. Gewoon van boven naar beneden werken en alleen dat toepassen wat nodig is. Voor een goede foto hoef je maar een paar correcties door te voeren. In Lightroom van Adobe kun je heel snel en zeer comfortabel een enkele of een hele reeks foto's optimaliseren! Dus waarom bij NEF-bestanden dan toch Nikon's Capture NX 2 gebruiken? Eigenlijk is dat heel simpel: Nikon is de eigenaar van het beschermde NEF-formaat en kan daar als enigste "alles uit halen" wat ze er zelf hebben ingestopt. Als (amateur)fotograaf wil je dat toch zeker wel benutten. Bovendien kun je in NX 2 met selectiekaders werken, lensvertekeningen (ook ton/kussen) corrigeren, Active D-Lighting en Auto Color Aberration toepassen (om er maar een paar te noemen).

Wat is NEF:
De NEF-container bevat 5 compartimenten:

 1. Sensor data
  NX 2 kan hier alleen de ruwe censor-data (RAW) uit lezen. Dus de registratie van de gemeten hoeveelheid licht, per pixel, dat via de diverse filters door de censor is opgevangen.
  TIP: Jpeg/Tiff in NX 2 opslaan als NEF. Als je een Jpeg/Tiff opslaat als NEF dan wordt hier de afbeelding in opgeslagen. Dit kun je dan verder als een NEF bewerken, maar natuurlijk zijn dan niet alle gereedschappen beschikbaar.
 2. IPTC metadata
  Lezen/schrijven, daar is niet alleen de Exif in opgeslagen maar ook plaats voor info van de fotograaf en de vlaggen, sterren, labels, ....
 3. Camera "as-shot" instructions
  Lezen/schrijven, in NX 2 bij/met Camera-instellingen/Camera Settings terug te zetten/aan te passen.
  Alle bewerkingen welke in de camera zijn ingesteld worden hier als beschrijving opgeslagen. Denk daarbij aan programma-automaat, Picture control, kontrast, helderheid, scherpte, ....
 4. JPEG preview image
  De afbeelding voor op de camera LCD en kan uitgroeien tot een preview formaat voor NX 2.
 5. Edit tag storage area
  Lezen/schrijven, hier worden de beschrijvingen van je bewerkingen in bewaard. Al je bewerkingen worden hierin opgeslagen en, indien niet uit-gevinkt, op het resultaat toegepast. Er kunnen meerdere versies van bewerkingen worden aangemaakt, alle versies worden hierin worden opgeslagen.

nx2De Camera "as-shot" instructions worden direct uitgevoerd bij het in de camera opslaan als Jpeg/Tiff. Bij opslaan als NEF worden deze bewerkingen uitgevoerd op het resultaat zolang het niet bij Camera-instellingen/Camera Settings is uitgeschakeld (vinkje rechts in afbeelding). Andere programma's, zoals Lightroom, moeten zelf uitpluizen hoe de Sensor data is opgeslagen en mogen/kunnen de Camera "as-shot" instructions niet gebruiken.