Enable Javascript


Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Zijn natuurlijke energiebronnen ook natuurlijk

Wind-, zonne- en bio-energie is dat echt zo milieu vriendelijk als men ons wil voorschotelen? Voor een groot deel is het ook het verplaatsen van het probleem naar een andere locatie (productie van...) en het veroorzaken van nieuwe ernstiger problemen.

Zonnecellen: In het gunstigste geval (opgesteld in de Sahara) is de CO² balans na 3 jaar bereikt. Hier, bij ons, duurt het behoorlijk langer.

Windmolens: Kleine molens, die voor enkele jaren nog in Flevoland stonden, dat was een ramp. Die werden bij zwakke wind (onder windkracht 3,5) zelfs, door er stroom op te zetten, aan het draaien gehouden. Hoe hoger de molen hoe gunstiger de energiebalans is, dit mits ze op een windgunstige plaats worden geplant. En dat laatste, daar schort het nog al eens aan. Vogels zijn hier de grote verliezers, trekvogels raken de weg kwijt. En, zeg het zelf eens, als je door Flevoland rijdt dan wordt je niet echt blij van al die betonnen bomen met slechts drie blaadjes.

Bio: Dat is eigenlijk een heel groot probleem aan het worden. Steeds meer landbouwgrond en bos word gebruikt om genetisch gemanipuleerde granen, suikerriet, palm en andere olie en/of gas leverende vegetatie te produceren. Zelf in Duitsland is dit al een probleem aan het worden. Niet alleen omdat de gewone boer door industriële akkerbouw worden verdreven maar ook door dat door deze mono culturen het evenwicht in de natuur ernstig wordt verstoord (denk aan vogels en insecten). Daarnaast zijn de biogasinstallaties bij boeren eigenlijk zeer gevaarlijke en kwetsbare installaties.