Enable Javascript


Last Arduino/ESP project (click to open)
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Voor als dit artikel je interesse wekt:
Dan vindt je hier alle Arduino Barebone projecten en andere Arduino artikelen.
Downloads voor Fritzing-bestanden, sketches (programma code) en andere Arduino projecten vindt je op mijn Download pagina

Opdruk:
Transparent 21Een opdruk op stripboard, perfboard of printplaat zetten, dat lijkt moeilijk maar dat is het niet. Op gewoon papier printen met laser of inkjet, opplakken en met TRANSPARENT 21 inspuiten.
Alternatief-1: Je kunt de achterkant van de opdruk ook inspuiten/smeren met blanke lak, de opdruk in de natte lak plakken en het papier doordrenken met blanke lak. In beide gevallen wordt het papier doorzichtig.
Alternatie-2: Het papier gewoon op de print plakken en met beschermlak voor papier behanderen.

PCB layout opbrengen bij printplaat zonder fotogevoelige lagen:
Positiv 20Layout gespiegeld op normaal papier afdrukken. Printplaat met een vloeibaar schuurmiddel schoonmaken en goed afdrogen. Handen goed wassen want transpiratie tast het koper aan en vet belemmerd het etsen. Inspuiten met POSITIV 20 en de print, met bedrukte zijde naar beneden, er op aanbrengen. Daarna inspuiten met TRANSPARENT 21.


PCB layout opbrengen bij printplaat met fotogevoelige lagen (kan ook POSITIV 20 zijn):
Layout op een laserprinter gespiegeld afdrukken op glossy (glad) fotopapier voor illustraties. Met de bedrukte zijde naar beneden op de printplaat leggen en met strijkijzer er stevig op vast strijken. Na 10 minuten pauze, 30 minuten in water met wat afwasmiddel laten weken. Daarna het papier voorzichtig verwijderen en met een zacht borsteltje de laatste restjes papier verwijderen. Dan belichten en etsen zoals gebruikelijk of, als je daar nog niet bekent mee bent, even Googelen voor een How to.... Een opdruk aanbrengen kan zoals bovenaan is beschreven, maar dat is bij een PCB meestal niet zo noodzakelijk daar alles vast staat (wel handig bij een Arduino UNO Barebone PCB).