Enable Javascript


Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Zomers wordt het op onze bovenverdieping, met platdak, erg warm. Een airco vind ik een nogal dure en luidruchtige oplossing, zeker als er nog andere mogelijkheden zijn. Buitenzonwering is velen malen effectiever als binnenzonwering dus eerst maar eens de mogelijkheden onderzocht.

  1. Het (grind) dak beter isoleren. Totaal 118 m2 UV-bestendig isolatiemateriaal onder het grint aanbrengen is een hele (en dure) klus.
  2. Het zonlicht op het dak reflecteren. Het grind bespuiten met sterk verdunde witte latexverf voor binnen en buiten.
    Niet duur en met een tuindrukspuit, 5 L of groter, aan te brengen. De eerste keer twee lagen, daarna om de drie jaar met één laag opfrissen. De verf koop je bij een Outlet, 20 Liter € 24,95 (2009), is voldoende voor 100 m2. Bijkomend voordeel: vogels hoor je niet meer in het grind rommelen omdat het grind aan elkaar is geplakt.
  3. Screens, rolluiken of buitenjaloezieën voor de ramen. Maar dan kunnen (bij ons) de slaapkamerramen niet meer open daar de bovenkast voor de naar buiten draaiende ramen komt te zitten. Daardoor ontstond het idee om UitzetZakRamen te maken, door het zakken van het raam zou het bij screens toch open kunnen.
  4. Zelf iets bedenken. En dat heb ik hier dus gedaan.
Het grind op ons dak was in juli voor, het witten, 86oC en na het witten 32oC. De buitenzonwering is met paumelle scharniertjes aan de ramen opgehangen en met één rvs-sluiting vastgezet. Dus openslaan voor ramenlappen en in een wip op te hangen of weg te halen. Een paar silicone kastdeurdempertjes bij de hoeken, onder en boven de sluiting, geplakt en het is rammel vrij.  Door onze UitzetZakRamen kan het plaatsen en verwijderen gewoon vanuit de slaapkamers, dus zonder ladder, gebeuren. Voor de paumelles en de sluiting heb ik messing muurpluggen, schroefdraad M6, met POLY-MAX in de ramen gelijmd. De lijm niet zozeer voor het vastzetten van de messing pluggen maar meer om het indringen van vocht tegen te gaan.
Let op: Elektrochemische corrosie ontstaat door het contact, in combinatie met vocht, tussen twee verschillende metalen. Er loopt dan een stroompje en de "minste" van de twee metalen moet het dan bezuren. Aluminium is daar zeer gevoelig voor en verpulverd dan gewoon. De paumelles en sluiting moeten dus geïsoleerd aan het frame worden gemonteerd. Een stukje plastictape om de schroefdraad en aan elke zijde een nylon sluitringetje is OK. Gebruik aluminium treknagels (popnagels) en verwijder, na het plaatsen, de stalen nagelkopjes uit de treknagels.

(klik miniatuur)