Afdrukken
Categorie: Albums & Reportages
Hits: 9337

Gebruikerswaardering: 1 / 5

Ster actiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Automatische energievoorziening caravan/camper/boot

Eigen stroomvoorziening met automatisch opladen/onderhouden van lichtaccu tijdens rijden/varen of externe 230V aansluiting.
Gebruik van deze informatie is geheel je eigen keuze en verantwoording, ik ben voor fouten niet aansprakelijk te stellen.
Weg met die oude acculaders en kokende, leeglopende en lekkende accu's. Wat ik hier aandraag is wel een stuk duurder, maar op den duur heel veel voordeliger en je hebt er geen omkijken naar. Gebruikelijk is om een laadbooster tussen de constante stroomdraad en de lichtaccu te plaatsen. Mijn probleem hiermee is dat de accu bij lange ritten/vaarten overladen kan worden en dus in levensduur wordt beperkt. Met een inverter, een paar relais en een automatische lader met druppelaar gaat het veilig en vol automatisch. Dan nog een accubewaker en een stabilisator en het is perfect.


De door mij gebruikte apparaten:

Let op:

  1. Als je een mover gebruikt dan kan het bij Autarc gebruik natuurlijk voorkomen dat de accu onvoldoende capaciteit voor de mover over heeft. (zie ook bij TIPs voor energie). Om dit te voorkomen kun je een instelbare laadregelaar gebruiken welke je dan op een hogere grenswaarde afstelt. Dan worden gewone gebruikers bij bv 40% ontlading afgeschakeld.
  2. Als je niet weet of een 230V gebruiker op de inverter, met gemodificeerde sinus, kan worden aangesloten, met name laders, dan moet je de eerste 10 min. de temperatuur van lader en inverter in de gaten houden, bij warmer als normaal gelijk afschakelen.
  3. Een goede inverter geeft, ruim voor de accu te ver wordt ontladen, een waarschuwing om te voorkomen dat je de motor niet meer kunt starten.
  4. Een normale startaccu mag je maar 20% ontladen, een recreatieaccu 50% en een Optima 80%. Ontlaad je dieper dan gaat dat ten koste van de levensduur van de accu.
  5. De inverter kan ook worden losgenomen en 230V vanuit de 12V lichtaccu leveren, gebruik dan de bij de inverter meegeleverde dikke 12V draden voor je hogere vermogens aansluit.

Winterstalling accu:
Zorg er voor dat de Optima volledig is opgeladen. Dit kun je zien aan het druppel-LED van de acculader. Ontkoppel de accu, snelkoppeling aan de MIN-pool losmaken en het beschermkapje op de MIN-pool zetten (bij accu geleverd). Nu heb je er geen omkijken meer naar, dit omdat deze accu's een zeer geringe zelfontlading hebben (20% in 2 jaar). Voor een eventuele mover is er na de winter dan nog ruim voldoende capaciteit over. Na de winter de caravan/camper/boot even aan 230V extern en de accu is zo weer 100% vol geladen.

Waar te koop:
www.accuweb.nl www.movershop.nl www.stroomwinkel.nl www.advitek.nl www.conrad.nl (relais)

TIPs voor energie

  1. G4 LED verlichting in caravan/camper/boot (echt) mooi warm licht voor caravan/camper/boot/thuis. 1,8W als 15 á 20W halogeen. Dus vijf LED's lampjes, met 80W vergelijkbaar, tegen één 10W halogeenlampje.
  2. Zonnepanelen met een geschikte laadregelaar kunnen natuurlijk ook rechtstreeks op de lichtaccu worden aangesloten.
    Voor caravan en camper neem je beter AMORFE panelen. Het rendement/m2 is lager als van kristalpanelen maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de voordelen. Ze zijn buigbaar, werken ook bij schemering en in de (deel)schaduw van bomen en ook als er bladeren op liggen (kristalcellen staan in serie, één afgedekte cel en de stroomkring is onderbroken). Horizontaal geplaatst is het rendement weer beter als bij kristalpanelen. Per saldo ongeveer even veel opbrengst maar meer zekerheid dat er een laadstroom is. Ook geen gehannes met opstellen en naar de zon uitrichten, daar ze zo plat op het dak van caravan/camper kunnen worden geplakt of gemonteerd. Let bij een caravan wel op het extra gewicht!
  3. Monteer op enkele plaatsen een 12V DC punt (chassisdeel sigarettenaansteker) zo kun je ook 12V laders voor je mobielen apparaten en auto-apparatuur (DVD-speler/koffiezetter/...) overal gebruiken.
  4. Handpresso maakt kopjes espresso koffie zonder stroom. Oppompen tot 16Bar en een beetje water koken op gastel(alternatief met een 12V dompelaartje). Voor gewone koffie doe je er nog wat water bij. Er zijn twee types, een voor pads en een voor losse gemalen koffie, de laatste gebruik ik want gemalen koffie is goedkoper en overal verkrijgbaar. Het volgende gebruikt een klein beetje stroom; 10 sec. 120W per kopje koffie, dat is een fractie van een koffiezetter. Ik heb het met de hand oppompen vervangen door het gebruik van een 12V auto-bandenpech-compressortje. Zuigerstang door een nippel zonder ventiel vervangen (geen garantie meer). Per kopje 30 slagen met de hand pompen of 10sec met het compressortje voor 16Bar druk. Bij meerdere kopjes koffie maken een heel stuk comfortabeler.